Καφές και καρδιακή ανεπάρκεια

Καφές και καρδιακή ανεπάρκεια: η λίγη ποσότητα προστατεύει

Για άλλη μια φορά, μια μελέτη που δείχνει τον καφέ ως καρδιοπροστασία, τουλάχιστον όταν καταναλώνεται με μέτρο. Μια μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών κυρίως από ανθρώπους που δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου είδε ότι  ο κίνδυνος της καρδιακής ανεπάρκειας ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος J σε σχέση με την κατανάλωση καφέ . Ο κίνδυνος έφθασε στο χαμηλότερο του σε καθημερινή κατανάλωση τεσσάρων δόσεων σκανδιναβικού στυλ, ή ίσως στις δύο κούπες στα πρότυπα των ΗΠΑ.

“Η προστασία επιβραδύνεται με πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα,” σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Dr Elizabeth Mostofsky (Beth Israel-Deaconess Medical Center and Harvard School of Public Health, Boston, MA). ‘’Και στα επίπεδα του 10 ευρωπαϊκές κούπες την ημέρα ή περισσότερο’’, είπε στο heartwire, ‘’μπορεί δυνητικώς να υπάρξει βλάβη.’’

Η μετα-ανάλυση των πέντε μελετών, τέσσερις εκ των οποίων έγιναν στη Σουηδία και μια στη Φινλανδία, δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2012 στο Circulation: Heart Failure.

Υπό το φως των ευρημάτων, οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας που βασίζονται στην άποψη ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο  θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τον Mostofsky. ‘’Οι συστάσεις αυτές βασίζονται στις καλύτερες διαθέσιμες αποδείξεις σε εκείνη την περίοδο, αλλά δε λαμβάνουν υπόψη τις  άλλες διαφορές μεταξύ αυτών που πίνουν καφέ κι αυτών που δεν πίνουν.’’

Πράγματι, η νέα μετα-ανάλυση είναι συνεπής με άφθονα άλλα αποδεικτικά στοιχεία για χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, και άλλων καταστάσεων με αύξηση της πρόσληψης καφέ.

Η συνδυαστική μελέτη από πέντε πληθυσμούς αποτελείτο κυρίως από άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή υπέρτασης, και οι σχετικές μειώσεις κινδύνου με την κατανάλωση καφέ ήταν άσχετη ως προς το φύλο και το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή διαβήτη σε υποσύνολα αναλύσεων. Και η κάθε επιμέρους μελέτη προσαρμόστηκε για τη δημογραφικά στοιχεία  και τους κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η δυνατότητα του καφέ να αποκρούσει την καρδιακή ανεπάρκεια είναι μάλλον έμμεση, σύμφωνα με τον Mostofsky, ο οποίος επεσήμανε τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. “Και δεδομένου ότι είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, κατά πάσα πιθανότητα τα ευρήματα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, και ότι αυτό με τη σειρά του συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.”

ΠΗΓΗ: heart.org

Αικατερίνη Χρηστίδη

Ιατρός