Αρτηριακή υπέρταση και μύθοι

Υπάρχει μια συνηθισμένη εσφαλμένη εντύπωση ότι οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση), παρουσιάζουν συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, νευρικότητα, εφίδρωση, διαταραχές ύπνου ή ερυθρότητα προσώπου.

Η αλήθεια είναι ότι η αρτηριακή υπέρταση είναι συνήθως μια ασυμπτωματική κατάσταση.

Εάν παραμελείτε την υψηλή πίεσή σας περιμένοντας να σας δώσει προειδοποιητικά συμπτώματα διατρέχετε υψηλό κίνδυνο χωρίς να το γνωρίζετε! Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει την αρτηριακή του πίεση του με αριθμούς και όλοι πρέπει να τη διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Ο μύθος των πονοκεφάλων.

Η υψηλή αρτηριακή υπέρταση δεν προκαλεί πονοκεφάλους εκτός ίσως από περιπτώσεις υπερτασικής κρίσης (συστολική/ «μεγάλη» πίεση πάνω από 180mmHg και διαστολική / «μικρή» πίεση μεγαλύτερη από 110mmHg)

Στις αρχές του 1900 θεωρούνταν ότι οι πονοκέφαλοι ήταν συχνοί μεταξύ ανθρώπων με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο οι πρόσφατες μελέτες πάνω στο θέμα δε στηρίζουν αυτή την άποψη. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να έχουν σημαντικά λιγότερα επεισόδια κεφαλαλγίας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Από δημοσίευση  σε έγκριτο περιοδικό νευρολογίας, οι άνθρωποι με υψηλή συστολική (μεγάλη) πίεση είχαν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από πονοκεφάλους σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Οι ερευνητές μελέτησαν την πίεση σφυγμού που είναι η αλλαγή στην αρτηριακή πίεση όταν η καρδιά συσπάται. Οι άνθρωποι με υψηλή σφυγμική πίεση είχαν έως και 50% λιγότερους πονοκεφάλους. Όσοι μεγαλύτερη η πίεση σφυγμού τόσο πιο ανελαστικά γίνονται τα αγγεία. Όσο πιο ανελαστικά τα αγγεία τόσο λιγότερο πιθανό είναι οι νευρικές απολήξεις τους να δουλεύουν σωστά. Όσο οι νευρικές απολήξεις υπολειτουργούν τόσο πιο απίθανο είναι ο ασθενής να αισθάνεται πόνο.

Επομένως, η κεφαλαλγία ή η έλλειψη πονοκεφάλων δεν είναι ασφαλής δείκτης της αρτηριακής πίεσης. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας και έλεγχετε τακτικά την πίεσή σας.

Ο μύθος της επίσταξης (αιμορραγία από τη μύτη)

Εκτός από την περίπτωση της υπερτασικής κρίσης, η αιμορραγία από τη μύτη δεν είναι ασφαλής δείκτης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.  Από μελέτες φάνηκε ότι μόνο το 17% των ασθενών που αντιμετωπίσθηκαν σε τμήμα επειγόντων σε νοσοκομείο είχαν αιμορραγία από τη μύτη. Αντίθετα, το 83% δεν είχε κανένα τέτοιο σύμπτωμα.

Αν και ορισμένοι άνθρωποι στα πρώτα στάδια εγκατάστασης υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχουν περισσότερες αιμορραγίες από τη μύτη σε σχέση με φυσιολογικά άτομα υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες πρόκλησης αιμορραγίας. Εάν η αιμορραγίες που παρατηρείτε από τη μύτη είναι συχνές (πάνω από μία την εβδομάδα) ή είναι δύσκολο να σταματήσουν θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το θεράποντα ιατρό σας για τη διερεύνησή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά (sintrom ή νεότερα φάρμακα) καθώς και ασπιρίνη, αφού η αιμορραγία από τη μύτη μπορεί να είναι παρενέργειά τους.

Ερυθρότητα προσώπου ”flushing”

H ερυθρότητα προσώπου συμβαίνει όταν τα αγγεία του προσώπου διαστέλλονται. Μπορεί να συμβεί απροσδόκητα ή μετά από εκλυτικούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, το κρύο, τα φαγητά με καρυκεύματα ή τα αλκοολούχα ποτά. Η ερυθρότητα προσώπου μπορεί να προκληθεί ακόμα και από συναισθηματικό άγχος, έκθεση σε ζεστό ή κρύο νερό και άσκηση. Αν και η ερυθρότητα προσώπου μπορεί να εμφανιστεί όταν η πίεσή σας είναι υψηλότερη του φυσιολογικού, η αρτηριακή υπέρταση δεν είναι η αιτία της ερυθρότητας του προσώπου.

Ζάλη

Η ζάλη αν και δεν προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων. Ωστόσο, η ζάλη δεν πρέπει να αγνοείται ειδικά όταν είναι αφνίδιας έναρξης. Ξαφνική ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή προσανατολισμού και διαταραχές βάδισης είναι σημεία κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η υψηλή αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες εκδήλωσης οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμπέρασμα:

Mόνο όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι σε επικίνδυνα υψηλά όρια (συστολική ή μεγάλη πάνω από 180mmHg και διαστολική ή μικρή πάνω από 110mmHg) είναι πιθανό να εκδηλωθούν συμπτώματα. Στην υπερτασική κρίση ο ασθενής ενδεχομένως να εκδηλώσει σοβαρούς πονοκεφάλους, σοβαρή ανησυχία, δύσπνοια ή και αιμορραγία από τη μύτη.

Ελέγχετε τακτικά την πίεσή σας, μην επαναπαύεσθε από την απουσία συμπτωμάτων και απευθυνθείτε στους ειδικούς για τη σωστή ρύθμισή της.

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334