Η διάρκεια το ύπνου συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Ένας επαρκής ύπνος (διάρκειας τουλάχιστον 7ωρών κατά τη νύκτα) μπορεί να αυξήσει τα ευεργετικά οφέλη:

α) της άσκησης ( η οποία πρέπει να είναι διάρκειας >=3,5 ωρών την εβδομάδα) ,

β) της υγιεινής μεσογειακής διατροφής,

γ) της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και

δ) της αποχής από το κάπνισμα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης νεότερης έρευνας. (μελέτη Morgen)

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός των τεσσάρων παραπάνω παραδοσιακών υγιεινο-διαιτητικών  πρακτικών σχετίσθηκε με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 57% και μείωση των θανατηφόρων επεισοδίων κατά 67% .

Ωστόσο, όταν ο επαρκής ύπνος προστέθηκε στις 4 παραπάνω υγιεινοδιαιτητικές πρακτικές το προστατευτικό αποτέλεσμα αυξήθηκε ακόμα περισσότερο,  σε 65% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και σε 83% μείωση των θανατηφόρων επεισοδίων!

 

Εάν όλοι οι ασθενείς τηρούσαν όλους τους υγιεινοδιαιτητικούς παράγοντες, το 36% των καρδιαγγειακών επεισοδίων και το 57% των θανατηφόρων επεισοδίων θα είχε αποτραπεί ή ανασταλεί.

Η μελέτη Morgen δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal  of Preventive Cardiology και είναι η πρώτη που διερευνά εάν η προσθήκη επαρκούς διάρκειας ύπνου στους 4 παραδοσιακούς υγιεινοδιαιτητικούς παράγοντες συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων. Οι συμμετέχοντες ήταν 6,672 άντρες και 7,967 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 65 ετών, που κατά την έναρξη της έρευνας δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Παρακολουθήθηκαν περίπου για διάστημα 12 ετών.

Ακόμη και η επαρκής διάρκεια ύπνου χωρίς την τήρηση των άλλων υγιεινοδιατητικών κανόνων μείωσε το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 22% και των θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 43% περίπου σε σχέση με τα άτομα που δεν κοιμούνταν επαρκώς.

Η διαφορά ήταν τεράστια και μεταξύ των ατόμων που δεν κάπνιζαν με μια μείωση των καρδιαγγγειακών επεισοδίων αλλά και των θανατηφόρων επεισοδίων κατά  43% σε σχέση με τους καπνιστές!

Επομένως τόσο ο επαρκής ύπνος όσο και η αποχή από το κάπνισμα σχετίζονταν σοβαρά με τη μείωση των θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων!

Ως εξήγηση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές σημειώνουν ότι η περιορισμένη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με υψηλότερη επίπτωση παχυσαρκίας , υπέρτασης, ολικής χοληστερόλης, αιμοσφαιρίνης-Α και τριγλυκεριδίων.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Dr Monique Verschuren από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στην Ολλανδία σημειώνει ότι η σημασία επαρκούς ύπνου θα πρέπει να αναφέρεται ως επιπρόσθετος παράγοντας μείωσης της καρδιαγγειακής νοσηρότητας.

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

Reference: “Sufficient sleep duration contributes to lower cardiovascular disease risk in addition to four traditional lifestyle factors: the MORGEN study”; Hoevenaar-Blom M, Spijkerman AMW, Kromhout D, Verschuren WMM; Eur J Prevent Cardiol 2013; DOI:10.1177/2047487313493057