Πρωινό γεύμα: Η καρδιά σας το έχει ανάγκη!

 Υπάρχουν νεότερα δεδομένα που δείχνουν  ότι δεν έχει σημασία μόνο το τί τρώμε αλλά και πότε το τρώμε! Το δε πρωινό γεύμα αποδεικνύεται ότι είναι ίσως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας! Εάν λοιπόν παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα, μια νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Circulation ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε.

Η μελέτη διάρκειας 16ετών (1992-2008) πραγματοποιήθηκε σε 26.902 άνδρες ηλικίας 45-82ετών . Όλοι οι άντρες δεν είχαν στεφανιαία νόσο και καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης.

Βρέθηκε ότι:

– Οι άνδρες που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα παρουσίαζαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους δεν το παρέλειπαν.

– Οι άνδρες που παρέλειπαν το πρωινό τους ήταν νεότεροι σε σχέση με αυτούς που το ελάμβαναν και ήταν πιθανότερο να είναι καπνιστές, να εργάζονται με πλήρες ωράριο, άγαμοι, λιγότερο γυμνασμένοι και να καταναλώνουν αλκοόλ.

– Οι άνδρες που έτρωγαν αργά το βράδυ (αφού είχαν ξαπλώσει) παρουσίαζαν μια αύξηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο κατά 55% σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ωστόσο οι μελετητές δεν είχαν πεισθεί ότι αυτό εμπνέει σοβαρή ανησυχία γιατί λίγοι άνδρες στη μελέτη παρουσίαζαν αυτή τη συμπεριφορά, οπότε απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

– Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1572 άνδρες παρουσίασαν πρώτο επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή πέθαναν από στεφανιαία νόσο.

– Οι άνδρες οι οποίοι έπαιρναν το πρωινό τους, έτρωγαν κατά μέσο όρο ένα ή περισσότερα γεύματα την ημέρα σε σχέση με όσους παρέλειπαν το πρωινό. Αυτό υπονοεί ότι αυτοί οι οποίοι παρέλειπαν το πρωινό τους δεν έτρωγαν επιπλέον γεύματα αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Δε βρέθηκε καμία σχέση ανάμεσα στο πόσες φορές την ημέρα έτρωγαν και στον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

Η μελέτη συμπεριέλαβε ερωτηματολόγια που συνυπολόγιζαν αρκετούς σημαντικούς παράγοντες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος, η ποιότητα της διατροφής, η χρήση αλκοόλ, το ιατρικό ιστορικό, ο δείκτης μάζας σώματος και κοινωνικοί παράγοντες όπως εάν οι άνδρες εργάζονταν με πλήρες ωράριο, εάν ήταν παντρεμένοι, εάν επισκέπτονταν συχνά το γιατρό τους για εξετάσεις και αν ήταν καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε άνδρες κατά 97% λευκούς, Ευρωπαϊκής καταγωγής, τα αποτελέσματα αφορούν επίσης και γυναίκες, αλλά και άλλες εθνικότητες αν και απαιτούνται και περαιτέρω μελέτες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Leah E. Cahill η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή με την πάροδο του χρόνου. Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αποδειχθούν σημαντικές στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου μέσω καναλιών που συνδέονται με αυτούς τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Ενσωματώνοντας διάφορα είδη υγιεινών τροφών στο πρωινό σας είναι ένας εύκολος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το γεύμα σας περιλαμβάνει ικανό αριθμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Για παράδειγμα, προσθέτοντας καρύδια και ψιλοκομμένα φρούτα  ή νιφάδες βρώμης σε ένα μπολ με  δημητριακά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Συμπέρασμα:

Η προτροπή και το συμπέρασμα των μελετητών ήταν “Μην παραλείπετε το πρωινό σας!” Το πρωινό σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

Reference: circ.ahajournals.org/content/128/4/337.abstract