Καρδιακή προσβολή. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα!

Μια καρδιακή προσβολή δεν έχει πάντοτε τα τυπικά και εμφανή συμπτώματα όπως συσφικτικό πόνο στο στήθος με αντανάκλαση στα άνω άκρα, δύσπνοια και εφίδρωση (κρύος ιδρώτας). Στην πραγματικότητα, μια καρδιακή προσβολή μπορεί να συμβεί χωρίς ο ασθενής καν να το γνωρίζει! Αποκαλείται σιωπηρή καρδιακή προσβολή ή σιωπηρή ισχαιμία του μυοκαρδίου.

 

 

Τα συμπτώματα μιας σιωπηρής και άτυπης καρδιακής προσβολής

Μπορεί να είναι από ανύπαρκτα έως υποτυπώδη ή μη ειδικά. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αφού η ροή του αίματος αποφράσσεται σε κάποιο τμήμα της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μυοκάρδιο και ουλή.

Συχνά ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό τους εξαιτίας μιας παρατεταμένης ή επίμονης κόπωσης, πόνου στην κάτω γνάθο, μιας πιθανολογούμενης μυαλγίας στην ωμοπλάτη ή ακόμη και ναυτίας, πόνου στο επιγάστριο και δυσπεπτικών ενοχλημάτων οπότε και διαπιστώνεται ότι έχουν υποστεί μια καρδιακή προσβολή ακόμη και εβδομάδες ή μήνες πριν  χωρίς να το αντιληφθούν.

Αιτία σιωπηρής καρδιακής προσβολής.

Η σιωπηρή καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή σε κάποιο στεφανιαίο αγγείο (αγγείο της καρδιάς) αποφράσσεται από τη συσσώρευση κάποιας αθηρωματικής πλάκας.

Μελέτες δείχνουν ότι είναι συχνότερη στους διαβητικούς. Οι γυναίκες επίσης πολλές φορές αποδίδουν τα συμπτώματα σε άγχος και τα αγνοούν.

Οι παράγοντες κινδύνου για σιωπηλή καρδιακή προσβολή είναι ίδιοι όπως και στην συμπωματική καρδιακή προσβολή και περιλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, την παχυσαρκία και την ηλικία.

Η σιωπηρή καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο και η συμπωματική καρδιακή προσβολή. Το οξύ καρδιακό επεισόδιο συχνά δημιουργεί νέκρωση σε κάποιο τμήμα της καρδιάς, οπότε και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών. Επειδή μάλιστα το άτομο δεν αναζητά έγκαιρα ιατρική βοήθεια, η ροή στα αγγεία της καρδιάς δεν αποκαθίσταται και δε λαμβάνονται καθόλου φάρμακα, οι επιπλοκές μπορεί να είναι χειρότερες.

 

Ασθενείς με γνωστή χρόνια σταθερή στηθάγχη.

Εάν πάσχετε από γνωστή χρόνια σταθερή στηθάγχη, και σας έχει συνταγογραφηθεί νιτρογλυκερίνη λάβετε ένα δισκίο νιτρογλυκερίνης και διαλύστε το κάτω από τη γλώσσα σας  ή χρησιμοποιείστε τη μορφή spray. Επαναλάβετε κάθε 5λεπτά και για μέχρι 3 δισκία σε διάστημα 15λεπτών. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν καλέστε άμεσα το κέντρο βοήθειας για επείγουσα αντιμετώπιση.

 

Εάν είχατε προηγούμενο επεισόδιο καρδιακής προσβολής

Εάν είχατε κάποιο προηγούμενο επεισόδιο καρδιακής προσβολή ή λαμβάνετε αγωγή για γνωστή στεφανιαία νόσο, ένα νέο επεισόδιο ΜΠΟΡΕΙ να ξανασυμβεί! Η θεραπεία τόσο με φάρμακα, όσο και με επεμβατικές μεθόδους (bypass ή stent) δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός  νέου οξέος επεισοδίου.

 

Πώς να προλάβετε ένα επεισόδιο καρδιακής προσβολής.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου σας και να κάνετε προληπτικό έλεγχο στα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου καθώς και στην αρτηριακή σας πίεσης.

Θα πρέπει επίσης να διακόψετε το κάπνισμα , να διατηρείτε φυσιολογικό βάρος και να ασκείστε τακτικά.

 

Τί να κάνετε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Εάν διαπιστώσετε ύποπτα συμπτώματα καρδιακής προσβολής προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και διακόψτε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Μην οδηγήσετε οι ίδιοι προς το πλησιέστερο κέντρο άμεσης βοήθειας !

Καλέσθε ασθενοφόρο και μη ζητάτε από συγγενείς να σας μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ο χρόνος είναι… μυοκάρδιο! Το προσωπικό του ασθενοφόρου ενδεχομένως θα σας χορηγήσει να μασήσετε κάποια ασπιρίνη αν δεν υπάρχει σοβαρή αντένδειξη και θα μπορέσει να αντιδράσει σωστά σε περίπτωση που η καρδιά σας σταματήσει κατά τη μεταφορά σας στο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο εξηγήστε ότι υποπτεύεσθε καρδιακή προσβολή και τα συμπτώματα που παρουσιάζετε. Ο μόνος τρόπος για να αποκλείστει το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής είναι να υποβληθείτε σε πλήρη κλινικοεργαστηριακό έλεγχο απο γιατρό.

Ο καλύτερος χρόνος αντιμετώπισης ενός οξέος καρδιακού επεισοδίου είναι μέσα σε λιγότερο από μία ώρα απ’ την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Όταν το οξύ καρδιακό επεισόδιο συμβεί υπάρχει περιορισμένος χρόνος προτού συμβεί σημαντική και ενδεχομένως μόνιμη βλάβη.

 

Λόγοι για τους οποίους πολλοί καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια:

– Eίναι νέοι και θεωρούν ότι μια καρδιακή προσβολή δε θα μπορούσε να τους συμβεί ποτέ.

– Τα συμπτώματα δεν είναι αυτά που πίστευαν.

– Αρνούνται να πιστέψουν τα συμπτώματα και περιμένουν να εξαφανιστούν από μόνα τους.

– Ζητούν τη λανθασμένη συμβουλή άλλων.

– Προσπαθούν αρχικά να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα μόνοι τους, λαμβάνοντας ασπιρίνη ή αντιόξινα.

– Νομίζουν ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με άλλη πάθησή τους  (κυρίως γαστρεντερικά προβλήματα και αρθρίτιδα)

– Βάζουν σε προτεραιότητα τη φροντίδα δικών τους ανθρώπων και αδιαφορούν για τη δική τους υγεία.

 

 Συμπέρασμα:

Αν αντιληφθείτε ότι παρουσιάζετε κάποιο νέο αφύσικο σύμπτωμα, όσο άτυπο κι αν είναι αυτό, ειδικά μάλιστα αν έχετε κάποιους απ’ τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους υγιείς συχνά αγνοούν τα συμπτώματα  θεωρώντας ότι δεν πρόκεται ποτέ να συμβεί κάτι στους ίδιους.

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334