Φασόλια

 Φασόλι

Αποτελεί  τον καρπό της φασολιάς.  Διάφορες ποικιλίες έχουν προέλθει από ποικίλες περιοχές του κόσμου, η αρχαιότερη των οποίων πιστεύεται ότι  ανερεύθη σε μια σπηλιά στις Περουβιανές  Άνδεις.  Αποτελεί ένα θρεπτικό όσπριο που παρέχει πολύτιμη πηγή τροφής  στους ανθρώπους για πάνω από 8000 χρόνια.

 

Ο σπουδαίος ρόλος του εξάλλου  φαίνεται  από το γεγονός ότι βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για συχνή κατανάλωσή του.

 

Πλούσια σε διαιτητικές ίνες τα φασόλια  – αφού  ένα φλυτζάνι είναι αρκετό για να καλύψει περισσότερο από το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας – και σε πρεβιοτικές ίνες , όπως η ινουλίνη συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης  του καρκίνου του παχέος εντέρου συμμετέχοντας στην απομάκρυνση των επικίνδυνων καρκινογόνων από το γαστρεντερικό σύστημα με μια σύνθετη διεργασία στην οποία οφείλεται και η δυσάρεστη δημιουργία αερίων.

 

 

 

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος  με ποικίλους τρόπους. Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών καθώς και φυλλικού οξέος. Επιπλέον, περιέχοντας ένα φυτικό οιστρογόνο, τις ισοβλαβόνες, το οποίο βοηθάει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μειώνουν  τα καρδιακά επεισόδια.

 

Πολύτιμη πηγή ασβεστίου και καλίου συμβάλλουν σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν βιταμίνη D στη υγεία των οστών.

 

 

 

Τα φασόλια, επίσης, είναι πλούσια σε σίδηρο περιέχοντας 3,7mg/ 100 γρ. Ο συνδυασμός τους με τροφές που περιέχουν βιταμίνηC, β-καροτένιο και μηλικό οξύ αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, αφού όπως είναι γνωστό μόνο το 2-3% του σιδήρου που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα απορροφάται.

 

Τέλος, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτείνης και συμμετέχουν στον μεταβολισμό των λιπιδίων και  των σακχάρων.

 

 

 

 

 

 

 

Φασολάδα

 

 

 

 

Υλικά:

 

  • ½ κιλό (δηλ. ένα σακουλάκι) φασόλια μέτρια
  • 1 κρεμμύδι,τριμμένο
  • 4 μέτρια καρότα
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 350 γρ ντοματοχυμός
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 

  • Βάζουμε τα φασόλια σε νερό από το βράδυ έως το πρωί.
  • Το πρωί, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και τα βράζουμε για 1,5 ώρα για να καθαρίσουν και να βγάλουν ό,τι φλούδα μπορούν.
  • Στο μεταξύ βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδι την σάλτσα, πιπέρι, τα καρότα και το σέλινο.
  • Κατόπιν, στραγγίζουμε τα φασόλια και τα προσθέτουμε μαζί με 3 λίτρα νερό μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα τα υλικά.
  • Τα αλάτι το κρατάμε για το τέλος μιας και  σφίγγει  τα όσπρια.
  • Επίσης, μπορούμε να ρίξουμε στο σημείο αυτό λίγη ζάχαρη, που επιταχύνει το βράσιμο.
  • Σιγοβράζουμε τα φασόλια ώσπου να μαλακώσουν.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό.
  • Ανάλογα με το πόσο ζουμερά τα θέλετε, αφήνετε την κατσαρόλα ανοιχτή λίγο πριν το σβήσετε για να εξατμιστεί το πολύ ζουμί.
  • Σερβίρουμε με παραδοσιακή φέτα, ελιές, τουρσί και καπνιστή ρέγγα.

Μελπομένη Νταλαπάσχα, Ιατρός καρδιολογικής κλινικής ΠΠΓΝΛ