Energy drinks

Κατανάλωση ενεργειακών ποτών και ενδεχόμενοι κίνδυνοι

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών (energy drinks) από τα παιδιά αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική προκειμένου να βοηθηθούν στη μελέτη τους στο σχολείο.

Είναι αποτελεσματικά και κυρίως ακίνδυνα;

Σύμφωνα με ιατρική μελέτη τα ενεργειακά ποτά μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να διαταράξουν το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 7 προηγούμενων δημοσιευμένων μελετών παρατήρησης ώστε να διαπιστώσουν την επίδραση της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών στην υγεία.

 

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης, οι ερευνητές εξέτασαν το διάστημα QT 93 ατόμων που είχαν μόλις καταναλώσει ενεργειακά ποτά. Βρήκαν ότι το QT διάστημα ήταν κατά 10msecs παρατεταμένο σε εκείνους που κατανάλωσαν ενεργειακά ποτά. Το διάστημα QT περιγράφει ένα τμήμα του καρδιακού ρυθμού στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και όταν παρατείνεται μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες και ακόμη και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Σύμφωνα με τον ερευνητή Riddock, διευθυντή προληπτικής Καρδιολογίας στην Καλιφόρνια τα ευρήματα ότι τα ενεργειακά ποτά μπορούν να παρατείνουν το QT διάστημα σε συνδυασμό με αναφορές αιφνίδιου καρδιακού θανάτου χρήζουν περαιτέρω μελέτης .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συστολική αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 3,5mmHg με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

«Η συσχέτιση μεταξύ ενεργειακών ποτών και αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι πειστική και ανησυχητική. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται ώστε να αξιολογηθεί η επίδρασή τους στον καρδιακό ρυθμό» σύμφωνα με τον ερευνητή Sachin A. Shah Pharm.D., Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stockton στην Καλιφόρνια.

«Ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή σύνδρομο long QT θα πρέπει να χρησιμοποιούν με μεγάλη προσοχή και περισυλλογή ενεργειακά ποτά»

«Εφόσον τα ενεργειακά ποτά περιέχουν και καφεΐνη, τα άτομα που συνήθως δεν καταναλώνουν καφέ ενδεχομένως να παρουσιάσουν υπέρμετρη αύξηση της αρτηριακής πίεσης»

Η μελέτη συμπεριέλαβε υγιείς, νέους ασθενείς, ηλικίας 18-45 ετών.

«Ασθενείς με προβλήματα υγείας και πιο ηλικιωμένοι ίσως να έχουν περισσότερες παρενέργειες όσον αφορά την καρδιά τους από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών» σύμφωνα με τον ερευνητή Shah.

Συμπέρασμα:

Tα ενεργειακά ποτά ενδεχομένως να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης (το αποτέλεσμα μελετών δείχνει αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσον όρο 3,5mmHg) και διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

Reference: research presented at the American Heart Association’s Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions.