Ελαιόλαδο

Aναμφισβήτητα, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα ελιξήριο υγείας και μακροζωίας.
Πρόκειται για ένα  προϊόν που παρασκευάζεται από την έκθλιψη του καρπού της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και πρόσθετα ξεχωρίζοντας για το άρωμά του και την γεύση του.

Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Διοσκουρίδης, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής, μελέτησαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και την ιστορική σημασία του ως θρεπτική πηγή υγείας .

Ο Αριστοτέλης αποκάλυψε την επιστήμη της ελαιοπαραγωγής, ενώ ο Σόλων εισήγαγε την πρώτη νομοθεσία για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας και των ελαιοπαραγωγών . Ο Όμηρος περιέγραφε το ελαιόλαδο ως υγρό χρυσό επειδή οι περισσότεροι αρχαίοι Έλληνες ζούσαν από την καλλιέργεια και τις πολλαπλές χρήσεις του ελαιόλαδου ενώ ο Ιπποκράτης αποκαλεί το ελαιόλαδο ως το Μεγάλο Θεραπευτικό. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν τον κοτινό της αγριελιάς σαν στεφάνι στους αρχαίους Ολυμπιονίκες.

Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο, περιέχει λιπαρά οξέα ( μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα ), βιταμίνες  Α, Β1, Β2, C, D, Κ και Ε, μέταλλα, σελήνιο, καθώς και πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες  με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους για την υγεία μας.

Αναλυτικότερα:
•Μειώνει την συγκέντρωση στο αίμα της ολικής χοληστερόλης, της κακής (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα την μείωση των καρδιακών παθήσεων
•Συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου
•Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες  οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ( προστατεύουν την LDL από την οξείδωση),  μειώνουν τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων και την ελευθέρωση θρομβοξανίου και προκασλούν περιφερική αγγειογιαστολή μειώνοντας την αρτηριακή πίεση
•Μειώνει την συγκέντρωση του ινωδογόνου στο πλάσμα
•Προστατεύει τον οργανισμό από την  ηλιακή ακτινοβολία, συντελώντας  στην προστασία και πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος
•Μειώνει τη συγκέντρωση στο αίμα της γλυκόζης βοηθώντας στη καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού
•Έχει υπακτική δράση

Η  χρήση  του ελαιόλαδου σε απλές καθημερινές παραβολικές φράσεις έρχεται να επιβεβαιώσει την  εξέχουσα θέση που κατέχει για τους Έλληνες και την Ελληνική γλώσσα▪ Μου έβγαλαν το λάδι (Με ταλιπώρησαν), Μην ρίχνεις λάδι στη φωτιά (Μην εξωθείς τα πράγματα στα άκρα), Η θάλασσα είναι λάδι ( Η θάλασσα είναι ήσυχη) , Αυτός βγήκε λάδι (τη γλύτωσε).

Αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής κατέχοντας πρωταρχική θέση στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

Νταλαπάσχα Μελίνα
Ιατρός Καρδιολογικής κλινικής