MI new definition

Ένας νέος παγκόσμιος ορισμός του εμφράγματος του μυοκαρδίου ανακοινώθηκε στο φετινό πανευρωπαϊκό συνέδριο καρδιολογίας στο Μόναχο από την Eυρωπαϊκή καρδιολογική εταιρεία (ESC) το Αμερικανικό κολλέγιο καρδιολογίας (ACCF), την Αμερικανική καρδιολογική εταιρεία (AHA) και την παγκόσμια καρδιολογική ομοσπονδία (WHF).
O ορισμός καθιερώνει τα επίπεδα τροπονίνης που απαιτούνται για τη διάγνωση του εμφράγματος μυοκαρδίου σε διάφορες καταστάσεις.
Ο προτιμώμενος βιοδείκτης για κάθε ειδική κατηγορία εμφράγματος είναι η καρδιακή τροπονίνη (cTn) (I ή Τ) η οποία έχει υψηλή ειδικότητα για το μυοκαρδιακό ιστό όπως και υψηλή κλινική ευαισθησία. Αυξημένη συγκέντρωση cTN ορίζεται μια τιμή πάνω από την 99η εκατοστιαία θέση του ανώτερου ορίου αναφοράς.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου καθορίζεται από την τιμή της cTn καθώς και τουλάχιστον ενός από τα ακόλουθα 5 διαγνωστικά κριτήρια:

 

  1. Συμπτώματα ισχαιμίας.
  2. Νέες σημαντικές μεταβολές του ST-T , ή LBBB
  3. Ανάπτυξη παθολογικών κυμάτων Q στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.
  4. Απεικονιστική απόδειξη νέας απώλειας βιώσιμου μυοκαρδίου ή τμηματικής υποκινησίας του τοιχώματος.
  5. Ανεύρεση ενδοστεφανιαίου θρόμβου σε αγγειογραφία ή νεκροψία.

Η διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου θα πρέπει να τίθεται όταν η κλινική εικόνα υποδηλώνει ισχαιμία και ο εργαστηριακός έλεγχος αποκαλύπτει ανοδική ή καθοδική πορεία των βιοδεικτών με τουλάχιστον μία τιμή πάνω από την 99η εκατοστιαία θέση του ανώτερου ορίου αναφοράς. Η τιμή είναι διαφορετική για κάθε ανάλυση, επομένως οι κλινικοί ιατροί πρέπει να γνωρίζουν ποια ανάλυση χρησιμοποιείται και ποια διαφορά τιμής απαιτείται ώστε κάποια αλλαγή της να μη
θεωρηθεί στο πλαίσιο φυσιολογικής διακύμανσης.
Σε ορισμένους ασθενείς όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και αυτοί που έχουν μόλις υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση η εμφάνιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου μπορεί να είναι άτυπη, επομένως η κλινική αξιολόγηση καθίσταται αναγκαία.
Διάφορα είδη εμφράγματος έχουν καθοριστεί:

Στον τύπο 1 η ρήξη της πλάκας είναι το πιθανολογούμενο αίτιο του εμφράγματος.

Στον τύπο 2 το επεισόδιο προκαλείται από ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Μπορεί να συνδυάζεται με όλα τα παραπάνω κλινικά ευρήματα  και μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς νόσο των στεφανιαίων αγγείων.

Στον τύπο 3 ο θάνατος εμφανίζεται  πριν την εμφάνιση των μυοκαρδιακών δεικτών ή πριν την ανοδική πορεία τους.

O τύπος 4ασυμβαίνει μετά από αγγειοπλαστική και απαιτεί μια φυσιολογική τιμή αναφοράς του βιοδείκτη  (κάτω από την 99η εκατοστιαία θέση), ή ένα σταθερό ή σε πτωτική πορεία μοντέλο τιμών πριν την αγγειοπλαστική. Αν η βασική τιμή είναι φυσιολογική η διάγνωση απαιτεί 5πλασιασμό των βιοδεικτών μαζί με συμπτώματα ή αγγειογραφικές επιπλοκές. Αν οι βασικές τιμές είναι σταθερές ή σε πτωτική πορεία, μια αύξηση >20% (όπως και στο επανέφραγμα) απαιτούνται μαζί με κλινικά σημεία ή και συμπτώματα.

Ο τύπος 4β αναφέρεται στο έμφραγμα με επαναστένωση του stent και απαιτεί τα κριτήρια του τύπου 1 και 2.

Ο τύπος 5 εμφανίζεται μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη και απαιτεί 10πλασιαμό της αύξησης των βιοδεικτών και ηλεκτροκαρδιογραφική ή απεικονιστική απόδειξη του συμβάματος.
Η καρδιακή ανεπάρκεια και ένα άλλο πλήθος γεγονότων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων της τροπονίνης. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι έμφραγμα τύπου 2 ή και 1, αλλά όλες αυτές οι αυξήσεις δεν πρέπει να οδηγούν απαραίτητα σε διάγνωση εμφράγματος σε έλλειψη επιπλέον επαρκών υποστηρικτικών κριτηρίων για έμφραγμα .

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

 
Citation(s):

Thygesen K et al. on behalf of the Joint ESC/ACCF/AHA/WHF Task Force for the Universal Definition of Myocardial Infarction. Third universal definition
of myocardial infarction. Circulation 2012 Aug 24; (http://dx.doi.org/10.1161/CIR.0b013e31826e1058)