quit smoking

H διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία!

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι το κάπνισμα από τη νεαρή ηλικία αφαιρεί κατά μέσο όρο 10 έτη απ’ τη ζωή του ανθρώπου και ότι η διακοπή του καπνίσματος βοηθά στην ανάκτηση μέρους αυτών των ετών. Διακόπτοντας το κάπνισμα στην ηλικία των 60,50,40 ή 30 ετών κάποιος μπορεί να ανακτήσει αντίστοιχα περίπου 3,6,9 ή 10 έτη τα οποία θα χάνονταν εάν το άτομο αυτό συνέχιζε να καπνίζει. Ωστόσο, λίγα δεδομένα υπήρχαν σχετικά με τα αποτελέσματα του καπνίσματος σε ανθρώπους που επιβιώνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες και εξακολουθούν να καπνίζουν.

Στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο Καρδιολογίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Άμστερνταμ παρουσιάστηκε μια νέα προκαταρκτική μελέτη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. H μελέτη αυτή περιελάμβανε περίπου 7000 μεσήλικες Βρετανούς άνδρες  που παρακολουθήθηκαν για 15 έτη ως τις αρχές του 2013. Συγκριτικά με όσους δεν κάπνισαν ποτέ, εκείνοι οι οποίοι εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τόσο από αγγειακά αίτια ((35% έναντι 26.2%), όσο και από μη αγγειακά αίτια (53.1% έναντι 32.4%). Ο κίνδυνος αυτός αφορούσε ένα μέσο όρο καπνίσματος 9 τσιγάρων την ημέρα.

Συγκεκριμένα οι καπνιστές είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμία μυοκαρδίου, καρκίνο και νόσο των πνευμόνων. Οι πρώην καπνιστές τα πήγαιναν καλύτερα, ειδικά όσοι είχαν διακόψει το κάπνισμα δεκαετίες πριν. Μάλιστα, ο συνολικός κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης δεν ήταν αυξημένος στους άνδρες που είχαν διακόψει το κάπνισμα για πάνω από 40 έτη, αλλά και για τα προηγούμενα 25 έως 40 έτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απ’ τη μελέτη φάνηκε ότι ακόμα και εάν ένας καπνιστής κατάφερε να επιζήσει έως την ηλικία των 70, ακόμη και τότε δε ζούσε όσο κάποιος που δεν κάπνισε ποτέ. Μπορεί κάποιον να θεωρεί ότι εφόσον κατάφερε να ζήσει έως τα 70 ο οργανισμός του είναι ανθεκτικός στην κακή συνήθεια του καπνίσματος, αλλά η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι εάν κάποιον συνεχίζει να καπνίζει έως τα 70 του χάνει και πάλι μερικά καλά χρόνια απ’ τη ζωή του.

Κατά μέσον όρο, ένας 70χρονος που συνέχιζε να καπνίζει ζούσε 4χρόνια λιγότερα από έναν συνομήλικό του που δεν κάπνισε ποτέ και η ποιότητα των χρόνων που του απέμειναν ήταν χειρότερη.

Το συμπέρασμα σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος για τους καπνιστές σε οποιαδήποτε ηλικία.  Δεν είναι ποτέ αργά για κάποιον να προσπαθήσει να σταματήσει το κάπνισμα και αξίζει να το προσπαθήσει.

 


Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

Αναφορά: Emberson J, et al “Smoking and risk of vascular and non-vascular mortality in old age: 15-year follow-up in 7,000 men in the Whitehall re-survey” ESC 2013; Abstract 97.