ESC Congress 2013

H επίδραση του καιρού, της εποχής, της φυσικής δραστηριότητας αλλά και της μουσικής στην καρδιαγγειακή νόσο!

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που διεξάγεται φέτος στο Άμστερνταμ από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου  παρουσιάστηκαν μελέτες πάνω στην εποχικότητα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, τη σχέση εμφράγματος μυοκαρδίου και θερμοκρασίας περιβάλλοντος, τη σχέση φυσικής δραστηριότητας και αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, αλλά και στο ρόλο της μουσικής στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου!

Σε μία μελέτη που αφορούσε πάνω από 100 χιλιάδες ασθενείς ηλικίας 35 έως 80 ετών σε 7 χώρες, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, η περίμετρος της μέσης καθώς και η ολική χοληστερόλη βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες τιμές το χειμώνα και χαμηλότερες το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, η συστολική πίεση ήταν κατά μέσον όρο 3,5mmHg χαμηλότερη το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα, ενώ και η περίμετρος της μέσης ήταν κατά μέσον όρο 1cm χαμηλότερη το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα. Τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης ήταν επίσης κατά μέσον όρο 0.24 mmol/L χαμηλότερα το καλοκαίρι απ’ ότι το χειμώνα.

Ο επικεφαλής ιατρός Pedro Marques-Vidal από την Ελβετία τονίζει χαρακτηριστικά ότι η μελέτη τους δείχνει ότι “μερικοί καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου πηγαίνουν διακοπές το καλοκαίρι! Αυτό ίσως εξηγεί γιατί μερικοί θάνατοι από στεφανιαία νόσο είναι συχνότεροι το χειμώνα απ’ ότι το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι θα πρέπει επομένως να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια το χειμώνα να ασκούνται και να τρώνε υγιεινά για να προστατεύουν την υγεία τους.”

 

Μια άλλη ανεξάρτητη μελέτη από το Βέλγιο επικεντρώθηκε σε 2 απ’ τους πιο συχνούς περιβαλλοντικούς πυροδότες του εμφράγματος του μυοκαρδίου: τη θερμοκρασία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η μελέτη συμπεριέλαβε σχεδόν 16.000 ασθενείς που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και υπεβλήθησαν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική σε 32 Βελγικά αιμοδυναμικά κέντρα τα έτη 2006 έως 2009. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε μια αύξηση των εμφραγμάτων κατά 7% για κάθε 10°C μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν έδειξαν συσχέτιση μεταξύ των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ο καθητητής ιατρικής Marc Claeys από το Βέλγιο που παρουσίασε τη μελέτη ανέφερε ότι «η καλύτερη γνώση των περιβαλλοντικών επιδράσεων στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα βοηθήσει τους παρόχους υγείας να βελτιώσουν τις πολιτικές πρόληψης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου»

 

Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, μια Φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη φυσική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε ανθρώπους με κακή καρδιοαναπνευστική κατάσταση που δεν ασκούνταν. Όσοι δεν ασκούνταν είχαν διπλάσια επίπτωση αιφνίδιου καρδιακού θανάτου! Η εξήγηση που δόθηκε από τον επικεφαλής ιατρό Jari Laukkanen ήταν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική κατάσταση.

 

Τέλος μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια Marina Deljanin Ilic από τη Σερβία δείχνει ότι η ακρόαση της αγαπημένης μουσικής και η φυσική δραστηριότητα βελτιώνουν την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία των ασθενών με στεφανιαία νόσο. «Η ακρόαση  ευχάριστης μουσικής για 30 λεπτά σχετίζεται με βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία. Τα οφέλη της μουσικής στα αγγεία μας οφείλονται πιθανότατα στην ενεργοποίηση του μονοξειδίου του αζώτου από τις  ενδορφίνες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο όταν ακούμε τη μουσική που αγαπούμε» πρόσθεσε η καθηγήτρια Ilic.

 

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

 

Πηγή: ESC congress 2013