mediterranean diet

Η μεσογειακή δίαιτα ασπίδα κατά της εμφάνισης σακχ. διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η παχυσαρκία είναι απ’ τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ. Ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων . Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetologia η δίαιτα μπορεί να αποδειχθεί ένα απ’ τα σημαντικότερα όπλα στην πρόληψη του διαβήτη.

Η μελέτη συγκέντρωσε τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 23.000 ενηλίκων Ελλήνων για να εξακριβώσει το κατά πόσο η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας αλλά και η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων επηρέαζε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχ. διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή της μελέτης, αναφέροντας την κατανάλωση των παραδοσιακών μεσογειακών προϊόντων (λαχανικών, όσπριων, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών, ψαριών και ελαιόλαδου) καθώς και την κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως ψωμιού, ζυμαρικών και γλυκών.

Οι μελετητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για πάνω από 11 χρόνια για να διαπιστώσουν πόσοι ανέπτυξαν σακχ. διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ συγκριτικά με εκείνους που δεν την ακολουθούσαν. Από την άλλη, οι ενήλικες που ακολουθούσαν δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες.

Συνολικά, όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα  και περιόριζαν την πρόσληψη υδατανθράκων είχαν περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

 

Όλα τα παραπάνω ευρήματα προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις ότι η δίαιτα παίζει ρόλο κλειδί στην πρόληψη διαβήτη τύπου ΙΙ. Αν και ο έλεγχος του βάρους είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση διαβήτη, είναι πιθανόν ότι η προσοχή στη δίαιτα που ακολουθείται μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η Μεσογειακή δίαιτα που είναι χαμηλή σε σάκχαρα και υδατάνθρακες έχει αποδεδειγμένα οφέλη, μεταξύ αυτών και τη μείωση της επίπτωσης της στεφανιαίας νόσου. Η τελευταία μελέτη δίνει άλλο ένα κίνητρο για την υιοθέτησή της.

 

Ποια είναι η μεσογειακή δίαιτα:

Η μεσογειακή δίαιτα δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, ολικών δημητριακών και ελαιόλαδου. Το κρέας, το τυρί και τα γλυκά είναι πολύ περιορισμένα. Τα συνιστώμενα τρόφιμα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και ω-3 λιπαρά οξέα.

Στη μεσογειακή δίαιτα το 35-40% των θερμίδων προέρχεται από ακόρεστα λιπαρά, όπως ιχθυέλαια, ελαιόλαδο καθώς και λιπαρά από ξηρούς καρπούς. Τα παραπάνω λιπαρά έχουν προστατευτική δράση στην καρδιά.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής δίαιτας:

– βοηθάει στην πρόληψη της  τη στεφανιαία νόσο,

– μειώνει τη χοληστερόλη

– προλαμβάνει το σαχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

– προλαμβάνει την κεντρική παχυσαρκία.

– βοηθάει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer

– βοηθάει στην πρόληψη  της κατάθλιψης

– βοηθάει στην πρόληψη της νόσου του Parkinson

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

Reference: C.La.Vecchia and A. Trichopoulou et.al. Mediterranean diet and glycaemic load in relation to incidence of type 2 diabetes: results from the Greek cohort of the population-based European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).  Diabetologia 2013 article. DOI 10.1007/s00125-013-3013-y