Quick-Weight-Loss diets

Δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους και κίνδυνοι

Πολλές από τις δίαιτες express που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους (όπως η δίαιτα της λαχανόσουπας) μπορούν να υπονομεύσουν την υγεία μας προκαλώντας αδυναμία και γαστρεντερικές διαταραχές (μετεωρισμό) καθώς και απογοήτευση όταν τα κιλά επιστρέψουν πολύ γρηγορότερα απ’ ότι περιμέναμε.

 

Οι γρήγορες δίαιτες δίνουν έμφαση σε μια συγκεκριμένη τροφή ή κατηγορία τροφής. Καταστρατηγούν τη βασική αρχή της καλής διατροφής: Ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε πληθώρα τροφών. Εάν κάποιος διατηρήσει την ταχεία δίαιτα για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, μπορεί να αναπτύξει διατροφική ανεπάρκεια γιατί κανένα είδος τροφής δεν έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται για καλή υγεία. Η δίαιτα της λαχανόσουπας για παράδειγμα (που αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά) υποτίθεται ότι βοηθάει καρδιοπαθείς να χάσουν περίπου 5 κιλά σε 7ημέρες πριν το χειρουργείο. Θα πρέπει ωστόσο να καταναλώνουμε τροφές απ’ όλες τις κατηγορίες τροφών και όχι μεγάλες ποσότητες από ορισμένες ομάδες.

Σε αντίθεση με τις ταχείες δίαιτες, μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλές σε θερμίδες και να τηρείται για χρόνια ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους σε συνδυασμό με καλή υγεία.

 

Πού σφάλουν οι ταχείες δίαιτες:

– Δεν ενθαρρύνουν την άσκηση, για παράδειγμα περπάτημα 30 λεπτών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η φυσική άσκηση βοηθά στην διατήρηση της απώλειας βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απουσία φυσικής άσκησης από την άλλη είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

– Επειδή οι περισσότερες ταχείες δίαιτες απαιτούν δραστικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες είναι αδύνατο να παραμείνει κάποιος σ’ αυτές για πολύ. Ακολουθώντας μια συνταγή για λίγες εβδομάδες δε σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις πώς να αλλάξεις μόνιμα τα προηγούμενα διατροφικά σφάλματα.

– Οι ταχείες δίαιτες δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς για μεγάλο διάστημα. Τρόφιμα τα οποία «καίνε λίπος» ταξινομούνται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ως αβάσιμοι μύθοι.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους?

Ένα υγιεινό διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και χαμηλό σε λιπαρά σε συνδυασμό με τακτική φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους περισσότερους ανθρώπους να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια απώλεια βάρους τόσο για καρδιαγγειακή υγεία όσο και για εμφάνιση. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει σε όλους να ακολουθήσουν την ασφαλή οδό απώλειας και διατήρησης της απώλειας βάρους ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες για υγιεινή και διατροφικά ισορροπημένη απώλεια βάρους  εφ’ όρου ζωής.

 

Συμπέρασμα:

Ακουλουθήστε ένα υγιεινό διατροφικό προτύπο εφ’ όρου ζωής και μην κυνηγάτε ανυπόμονα δίαιτες express με την ελπίδα να χάσετε κιλά μέσα σε λίγες ημέρες.

Παρά τα όσα πρεσβεύουν τα βιβλία με τις ταχείες δίαιτες, ο μόνος λογικός τρόπος απώλειας βάρους αλλά και διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους είναι ο περιορισμός της ποσότητας τροφής και η τήρηση ισορροπίας μεταξύ πρόσληψης πλούσιας  σε θρεπτικές ουσίες τροφής και φυσικής άσκησης.

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

(άρθρο βασισμένο στις συστάσεις της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας)