Αυξημένος κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο αναμενόμενες περιόδους του έτους.
Ωστόσο η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  συνδέεται, σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε σχέση με άλλες περιόδους του έτους.
Σε μια μελέτη του 1999 που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Circulation καταγράφηκε αύξηση κατά 33% των καρδιαγγειακών θανάτων τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες στην πόλη του Los Angeles εξετάζοντας το αρχείο 222.265 θανάτων.
Σε μια άλλη ανάλυση του 2004 53.000 θανάτων σε διάρκεια 26ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής φάνηκε ότι οι περισσότεροι καρδιακοί θάνατοι συνέβησαν στις 25Δεκέμβρη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ημέρα της χρονιάς, ακολουθούμενη από την 26η Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.
Σε άλλη μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Social Science & Medicine” φάνηκε ότι οι 2 εβδομάδες των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς σχετίζονται με επιπλέον 42.325 θανάτους σε διάρκεια 25 ετών.
Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν με βεβαιότητα να γνωρίζουν γιατί οι θάνατοι είναι συχνότεροι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μερικοί πιθανοί λόγοι περιλαβάνουν τις αλλαγές στη δίαιτα, την κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος των οικογενειακών επαφών, τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, τα ταξίδια, τη διασκέδαση, τα προβλήματα του αναπνευστικού από την αιθαλομίχλη, το κρύο που προκαλεί αγγειοσύσπαση, την έλλειψη προσοχής στα σημεία και τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής αλλά και την καθυστερημένη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.
Οι ασθενείς οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο είναι επίσης σε αυξημένο κίνδυνο ενός νέου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών!
Φροντίστε ώστε οι χριστουγεννιάτικες διακοπές να μην εμποδίσουν την τακτική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής σας  και την υγιεινή μεσογειακή δίαιτα σας.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους!
Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος