Κόκκινο κρασί

Η περιορισμένη κατανάλωση του κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στα άτομα μέσης ηλικίας κατά 30 – 50 %. Σύμφωνα με έρευνες 2-3 ποτήρια κόκκινου κρασιού την εβδομάδα κάνουν καλό στην καρδιά.
Για χρόνια τώρα έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα επιδημιολογικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα το γαλλικό παράδοξο οφείλονται στην μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Το γαλλικό παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λιπαρής διατροφής, έχουν λιγότερα καρδιακά αγγειακά προβλήματα σε σύγκριση με άλλους λαούς. Οι άλλοι, ενώ καταναλώνουν ανάλογες ποσότητες λιπαρών, έχουν περισσότερα καρδιακά προβλήματα από τους Γάλλους διότι δεν πίνουν τόσο κρασί όσο αυτοί. Ερευνητές από το Λονδίνο έχουν ανακαλύψει ότι ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί έχει τα αποτελέσματα αυτά, είναι διότι περιέχει τις πολυφενόλες που είναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από τα σταφύλια. Οι πολυφενόλες δρουν καταστέλλοντας τη δράση μιας πρωτείνης στον οργανισμό που ονομάζεται endothelin-1 (ET-1).

Η πρωτείνη αυτή έχει την ιδιότητα να προκαλεί συστολή των αγγείων και εμπλέκεται στη δημιουργία της  αθηρωματικής πλάκας με εναποθέσεις λιπιδίων στο εσωτερικό των αρτηριών.

Με αυτό τον τρόπο η ET-1 προκαλεί στένωση των αγγείων και κίνδυνο απόφραξης και κατά συνέπεια κίνδυνο
εμφράγματος. Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση για την καρδία.

Χρηστίδη Αικατερίνη

Ιατρός