Silent Heart Attack

Το «σιωπηρό» έμφραγμα μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται συνήθως με κλασικά συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος  στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, η εφίδρωση (κρύος ιδρώτας) και η υπερβολική αδυναμία. Υπάρχει ωστόσο και μια μερίδα ατόμων που αντιπροσωπεύουν το 20-30% των περιπτώσεων η οποία έχει άτυπα συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα!
Το λεγόμενο «σιωπηλό» έμφραγμα μυοκαρδίου είναι συνηθέστερο σε άντρες και γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη αλλά μπορεί να συμβεί και στον καθένα.
Ποια είναι αυτά τα άτυπα συμπτώματα;
Μερικά  απ’ τα άτυπα συμπτώματα είναι η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια καθώς και η δυσφορία στο λαιμό, την κάτω γνάθο ή το αριστερό χέρι. Άλλοι ασθενείς νιώθουν συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι και λαμβάνουν από μόνοι τους φάρμακα για να ανακουφίσουν τον πόνο αυτό αντί να αναγνωρίσουν ότι ο πόνος στο στομάχι μπορεί να προέρχεται από την καρδιά τους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό τμήμα του στήθους, αν και συνήθως δεν είναι οξύς πόνος, αλλά δυσφορία στο κέντρο του στήθους με σφίξιμο. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου ως ένα έκδηλο γεγονός, αυτά τα λιγότερο συνήθη συμπτώματα λανθάνουν της προσοχής μας ως εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου.
Αναγνωρίζοντας το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι άνθρωποι που υπέστησαν ένα σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου προσέρχονται συνήθως τυχαία στο γιατρό τους εβδομάδες ή και μήνες μετά το γεγονός οπότε και τους γνωστοποιείται.

Αναγνωρίζεται επίσης πολλές φορές από το ηλεκτροκαρδιογράφημα στον ετήσιο προγραμματισμένο καρδιολογικό έλεγχο.

Άλλοι πάλι ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό τους σύντομα μετά από ένα σιωπηλό έμφραγμα μυοκαρδίου επειδή παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα, όπως κόπωση και δύσπνοια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως προκύπτουν από ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας ή άλλες δομικές επιπλοκές στην καρδιά εξαιτίας της ουλής στο μυοκάρδιο από το έμφραγμα. Άλλα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι διαταραχές ρυθμού ή συγκοπτικό επεισόδιο.

Η έκταση του εμφράγματος μπορεί να διαπιστωθεί από το ηλεκτροκαρδιογράφημα αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια από το υπερηχοκαρδιογράφημα.

 

Μην αγνοείτε περίεργα συμπτώματα!
Παραδόξως, οι άνθρωποι που υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς να το καταλάβουν και επιζούν είναι πολύ τυχεροί. Αν νιώθετε παρατεταμένη δυσφορία για αρκετά λεπτά, ειδικά αν το σύμπτωμα είναι νέο και χωρίς σαφή εξήγηση δε θα πρέπει να το αγνοήσετε.
Συχνά οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό τους, αλλά συνήθως δε θέλουν να πιστέψουν ότι είναι εκδήλωση ενός εμφράγματος μυοκαρδίου. Αγνοούν τα συμπτώματα ή τα αποδίδουν κάπου αλλού!
Εάν παρουσιάζετε πρωτοεμφανιζόμενο πόνο στο στομάχι, ναυτία, ή κάποιο απ’ τα παραπάνω άτυπα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια! Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλειστεί το γεγονός τα συμπτώματα αυτά  να οφείλονται στην καρδιά σας. Μην αφήσετε την αμφιβολία να σας κάνει να το μετανιώσετε εκ των υστέρων για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Συμπερασματικά, μην παριστάνετε το γιατρό του εαυτού σας… Εάν παρουσιάσετε μια σαφή αλλαγή στον τρόπο που νιώθετε, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, αναζητήστε έγκαιρα ιατρική βοήθεια!

Μην παραλείπετε τον ετήσιο προληπτικό καρδιολογικό σας έλεγχο. Η πρόληψη σώζει ζωές!

 


Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

 

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα μυοκαρδίου