Heart attack prevention

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι 4 στα 5 εμφράγματα του μυοκαρδίου θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC) η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει ένα φυσιολογικό βάρος/δίαιτα, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος καθώς και περιορισμό στη λήψη αλκοόλ θα μπορούσε να αποτρέψει τα 4 από τα 5 εμφράγματα μυοκαρδίου στους άνδρες!

Παρ’ όλο που η θνητότητα από την καρδιαγγειακή νόσο έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω των θεραπευτικών παρεμβάσεων, οι συγγραφείς αποδεικνύουν ότι η πρόληψη των εμφραγμάτων μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι αποτελεσματικότερη από άποψης κόστους για την ευρεία μείωση της στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 20.721 υγιείς Σουηδούς άνδρες ηλικίας 45-79 ετών και τους παρακολούθησαν για 11 έτη. Ο τρόπος ζωής τους εκτιμήθηκε με ένα ερωτηματολόγιο που εξέταζε τη δίαιτα, την πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα, το επίπεδο φυσικής άσκησης και την εναπόθεση λίπους στη μέση. Οι άνδρες με το χαμηλότερο κίνδυνο ήταν αυτοί που δεν κάπνιζαν, περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο για 40 λεπτά της ημέρας, ασκούνταν για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα, είχαν περίμετρο μέσης κάτω από 95cm, κατανάλωναν μικρές ποσότητες αλκοόλ και ακολουθούσαν μια υγιεινή δίαιτα  με τακτική πρόσληψη φρούτων λαχανικών, οσπρίων, καρυδιών, προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, ολικών δημητριακών και ψαριών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σαφή μείωση του κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου για την καθεμία παράμετρο ξεχωριστά του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων.
Για παράδειγμα, με την τήρηση μιας υγιεινούς δίαιτας σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ,  ο κίνδυνος για έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν κατά 35% χαμηλότερος σε σχέση με την ομάδα υψηλού κινδύνου που δεν τηρούσε καμία απ’ τις υγιεινοδιαιτητικές παραμέτρους.

Οι άνδρες που συνδύαζαν τη χαμηλού κινδύνου δίαιτα  με τη χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ, δεν κάπνιζαν, ήταν σωματικά δραστήριοι και είχαν χαμηλό ποσό κεντρικής παχυσαρκίας, είχαν 86% χαμηλότερο κίνδυνο!
Οι ερευνητές παρατήρησαν παρόμοια αποτελέσματα και στους άνδρες με υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.


Δεν είναι έκπληξη φυσικά το γεγονός ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Αυτό που προκαλεί όμως έκπληξη είναι ο ποσοτικός προσδιορισμός της δραματικής μείωσης του κινδύνου εξαιτίας των υγιεινοδιαιτητικών μέτρων!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, λιγότερο από 2% των Αμερικανών πληροί τα κριτήρια της ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας. Το μέγεθος της καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με στοχευμένα προγράμματα που προάγουν τον υγιεινοδιαιτητικό τρόπο ζωής. Ακόμη μάλιστα και στους άνδρες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή παρατηρήθηκε μια επιπλέον μείωση του κινδύνου για χρόνια στεφανιαία νόσο σε εκείνους που επιχειρούσαν αλλαγή του τρόπου ζωής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αλλαγή από συμπεριφορές υψηλού σε συμπεριφορές χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στην καρδιαγγειακή υγεία. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο την υγεία του για τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μπορεί ακόμη να ωφεληθεί από τις απλές αλλαγές του τρόπου ζωής. Ωστόσο, το ιδανικό είναι κάποιος να υιοθετήσει έγκαιρα στη ζωή του έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Reference:

J Am Coll Cardiol. 2014;64(13):1299-1306. doi:10.1016/j.jacc.2014.06.1190

 

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα μυοκαρδίου

Τα ευεργετικά οφέλη της φυσικής άσκησης

Διατροφικές Συστάσεις για την Καρδιαγγειακή Νόσο

Διακοπή καπνίσματος