Obesity – heart failure

H παχυσαρκία ακόμη και στη νεαρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ακόμη και σε νέους και κατά τα άλλα υγιείς ενηλίκους σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. (JACC)
Παρ’ όλο που η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συνηθέστερη σε άτομα άνω των 60 ετών, οι ερευνητές μελέτησαν το κατά πόσο η παχυσαρκία σε νεαρότερες ηλικίες επιδρά στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας. Η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια αλλά λίγες μελέτες έχουν αναλύσει την μακροχρόνια επίδρασή της από τη νεαρή ηλικία στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας.
Η μελέτη CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adult) ήταν μια πολυκεντρική μελέτη με σκοπό να μελετήσει την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας σε ενήλικες Αμερικανούς. Μεταξύ των ετών 1985 και 1986 περισσότεροι από 5000 νεαροί ενήλικες Αμερικανοί συμπεριελήφθησαν σ’ αυτή τη μελέτη. 25 έτη αργότερα οι ερευνητές διερεύνησαν υπερηχογραφικά την κατάσταση της καρδιακής τους λειτουργίας.
Κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια δραματική αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων από την αρχή έως το τέλος της μελέτης. Η αναλογία των ατόμων που ήταν υπέρβαροι αυξήθηκε απ’ το 23% στο 31% και των παχύσαρκων από το 11% στο 43%. Δυστυχώς, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η παχυσαρκία ήταν αλληλένδετη με την πτωχή καρδιακή λειτουργία που μπορεί να οδηγήσει έως την καρδιακή ανεπάρκεια. Τα καλά νέα ήταν ότι οι παχύσαρκοι που έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης είδαν βελτίωση και στην καρδιακή τους λειτουργία, αν και η απώλεια βάρους δεν αντέστρεψε πλήρως την επίδραση της παχυσαρκίας στη λειτουργία της καρδιάς τους.

Η μελέτη CARDIA είναι η πρώτη στο είδος της που αποδεικνύει πως η παχυσαρκία προκαλεί βλάβη στην καρδιά, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Ακόμη και σε ηλικίες μεταξύ 43-55 ετών, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ήδη εμφάνισαν σημεία μειωμένης καρδιακής λειτουργίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσο περισσότερα χρόνια είναι ένα άτομο παχύσαρκο, τόσο μεγαλύτερη βλαπτική δράση έχει αυτό στην καρδιά του.

Με πάνω από το 1/3 των Αμερικανών πολιτών να συγκαταλέγονται στους παχύσαρκους αλλά και με τη δεδομένη μεγάλη επίπτωση της παχυσαρκίας και στη χώρα μας, η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί έναν υπαρκτό σοβαρό κίνδυνο. Εκτός των γνωστών παραινέσεων για διακοπή του καπνίσματος και τήρηση μιας υγιεινούς δίαιτας, είναι μεγάλη σημασίας για όλους να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος από τη νεαρή ηλικία, ώστε να μη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας μελλοντικά.

 

Reference: http://heartfailure.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=1901818

 

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334