Fat Distribution With Incident Hypertension

Συσχέτιση της παχυσαρκίας και της κατανομής του λίπους με την αρτηριακή υπέρταση.

Αν και είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση της κατανομής του λίπους με τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση.
Στη συγκεκριμένη μελέτη (Dallas Heart Study) οι ερευνητές διενήργησαν απεικονιστικές εξετάσεις σε διαφορετικές ομάδες ενηλίκων ώστε να εξετάσουν 2 είδη κατανομής του κοιλιακού λίπους: την υποδόρια και τη σπλαχνική.
Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό εντοπίζεται βαθύτερα, ανάμεσα στα σπλάχνα, περιβάλλοντας τα όργανα του σώματος. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το υποδόριο, συνδέοντας έτσι το σπλαχνικό λίπος με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 903 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για περίπου 7 έτη ώστε να διαπιστωθεί ποια ανέπτυξαν αρτηριακή υπέρταση στο διάστημα αυτό. Κατά τη διάρκεια των 7 ετών το ¼ των συμμετεχόντων ανέπτυξε αρτηριακή υπέρταση. Η παχυσαρκία αύξησε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 24%. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το εν τω βάθει σπλαχνικό λίπος αύξησε τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση κατά 22% σε σχέση με εκείνους χωρίς σπλαχνικό κοιλιακό λίπος. Αντίθετα, το επιφανειακής κατανομής κοιλιακό λίπος δε σχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης.
Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερες ενδείξεις ότι το εν τω βάθει σπλαχνικό λίπος που περιβάλλει τα όργανα είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ το επιφανειακό λίπος κάτω από το δέρμα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση μεταξύ πολλών άλλων παρενεργειών. Όσο περισσότερο κοιλιακό λίπος έχει κάποιος τόσο πιθανότερο είναι να έχει σπλαχνικό λίπος βαθιά κάτω από το δέρμα.
Το θετικό είναι ότι όλοι οι τύποι κοιλιακού λίπους, ακόμη και το σπλαχνικό, εξαφανίζονται με την απώλεια βάρους. Με έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ένα υγιές διαιτολόγιο και άσκηση, το κοιλιακό λίπος μπορεί να μειωθεί, βελτιώνοντας έτσι την χοληστερίνη ή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και κατ’ επέκταση την καρδιαγγειακή υγεία.

Reference: J Am Coll Cardiol. 2014;64(10):997-1002. doi:10.1016/j.jacc.2014.05.057

Νικόλαος Ζαβός 
Καρδιολόγος
τηλ ιδ. ιατρείου: 2410 250 334